Gospodarstwo rolne [2/3]

Dodano:2021-06-09
Kategorie:Rolnicze ABC


17. Dobór roślin na gleby różnych klas:

➡️ Klasa I i II (gleby ciężkie - lessy, czarnoziemy, gliny ciężkie) pH>6,0: pszenica ozima i jara, jęczmień ozimy, rzepak, buraki cukrowe, lucerna, koniczyna, bobik, kukurydza na nasiona, warzywa gruntowe.

➡️ Klasa III i IV (gleby średnie-słabo gliniaste, bielicowe, brunatne o zawartości próchnicy>2,0%) pH 5-6.

pszenica-jęczmień- pszenżyto j<- jare i ozime , żyto, owies, buraki cukrowe, ziemniaki, kukurydza na ziarno i kiszonkę, groch, rzepak ozimy, lucerna, koniczyna czerwona i biała, peluszka, łubin wąskolistny, warzywa gruntowe, sady i krzewy owocowe,

➡️ Klasa V i VI (gleby lekkie - bielicowe, zdegradowane, zawart. próchnicy< 2,0%) pH 3,5-5,0: żyto, owies, pszenżyto jare, mieszanki zbożowe, rzepak jary, łubin żółty, wyka ozima, seradela, niektóre odmiany ziemniaków, truskawki, niektóre warzywa, niektóre drzewa owocowe i krzewy, las iglasty.

 
18. Terminy siewu i zbioru ważniejszych roślin oraz ilość wysiewu na ha.

Roślina

Terminy siewu

Terminy zbioru

ilość wysiewu na ha

żyto

1.09 – 25.09

15.07 – 30.08

 

pszenica jara

15.03-10.04

           - 10.09

 

jęczmień ozimy

25.08 – 10.09

25.07  - 15.08

 

owies

10.03-25.03

20.07  - 20.08

 

kukurydza na kiszonkę

01.05-15.05

20.07  - 10.08

 

buraki

01.04-20.04

25.09  - 25.10

 

ziemniaki jadalne

10.04-05.05

1.08    - 30.09

 

 

Roślina

Szerokość międzyrzędzi [cm]

Głębokość siewu [cm]

Norma wysiewu [kg/ha]

bobik

30-40

4-7

180-220

koniczyna

-

1-2

14-20

kukurydza na ziarno

50-70

4-8

30-75

lucerna

20

2-3

20-30

łubin żółty

10-30

2-3

120-150

wyka jara

15-30

4-8

120-150

jęczmień jary

10

2-5

120-160

jęczmień ozimy

10

2-5

110-150

owies

10

3-5

120-180

pszenica jara

10

3-5

175-200

pszenica ozima

10-20

3-5

120-180

żyto

10

2-4

130-180

rzepak ozimy

20-25

1-3

8-12

rzepak jary

12-15

1-3

12-15

len na ziarno

30-40

2-4

50-70

buraki cukrowe

40-50

2-4

25-30

marchew

34-45

0,5-1

5-6

ziemniaki

60-70

5-10

2-2,5 tys. szt.



19. Rodzaje i dawki nawozów wapniowych, terminy stosowania.

Od kilku lat sytuacja w kraju w zakresie wapnowania jest stabilna, a ilość tego składnika stosowana na hektar nie przekracza 90 kg. W województwie opolskim rolnicy stosują 180 kg CaO/ha i zajmują pod tym względem pierwsze miejsce w kraju, ale potrzeby zgodnie z zaleceniami praktyki i nauki rolniczej wynoszą 350 kg CaO/ha, co pokrywa wymagania zarówno środowiska glebowego jak i roślin.

Nawozy wapniowe występujące na rynku dzieli się na dwie grupy: tlenkowe i węglanowe. Nawozy tlenkowe zawierają wapń w postaci tlenkowej (CaO), natomiast węglanowe w związkach węglanowych (CaCO3).

➡️ Nawozy wapniowe tlenkowe, czyli wapno rolnicze palone, otrzymywane jest przez wypalanie rozdrobnionych skał węglanu wapniowego w temperaturze około 1200°C. Nadaje się na gleby ciężkie i średnie.

➡️ Nawozy wapniowe węglanowe stosowane są na ogół w formie naturalnej, nadają się przede wszystkim na gleby lekkie.


W zależności od pochodzenia i sposobu otrzymywania wyróżnia się dwa rodzaje nawozów wapniowych:
✅ z produkcji podstawowej, powstają w wyniku przerobu skał wapiennych,
✅ z pozysku, źródłem pochodzenia tych nawozów są przemysłowe odpady lub produkty uboczne i kreda jeziorna,

oraz dwa rodzaje nawozów wapniowo-magnezowych:
✅ tlenkowe, otrzymywane w wyniku prażenia, mielenia i odsiewania skał wapniowo-magnezowych,
✅ węglanowe, powstają po zmieleniu (osiewaniu) lub mieszaniu skał wapniowo-magnezowych z wapniowymi lub tlenkami wapnia.

Nawóz wapniowy wysiewamy na polach w całym okresie wegetacyjnym. Najlepszym jednak momentem stosowania nawozu wapniowego jest jego wysiew na ściernisko po zbożach i wymieszanie go z glebą podczas podorywki.



Tabela 2. Dawki nawozów wapniowych w tonach CaO na 1 hektar

Kategoria agronomiczna gleby

Ocena potrzeb wapnowania

konieczne

potrzebne

wskazane

ograniczone

 

bardzo lekkie

 

3,0

 

2,0

 

1,0

 

lekkie

3,5*

2,5*

1,5

średnie

4,5*

3,0

1,7

1,0

ciężkie

6,0*

3,0

2,0

1,0

*dawki nawozów tlenkowych rozłożyć na kilka lat


Najbardziej prawidłowym terminem wapnowania jest okres pożniwny (przed wykonaniem uprawek), bo jest wówczas możliwość dokładnego wymieszania z glebą i dłuższy okres reakcji przed siewem rośliny. Bardzo dobrym jest również termin jesienny. By wapno mogło dobrze zadziałać potrzebne jest dobre uwilgotnienie gleby, czyli najlepiej skorzystać z jesienno-zimowych zapasów wody. Znacznie gorszym jest wiosenny termin wapnowania.

 

20. Rośliny mało, średnio i bardzo wrażliwe na zakwaszenie gleby.

➡️ Grupa I to rośliny wrażliwe i bardzo wrażliwe na kwaśny odczyn gleby. Rośliny te najlepiej rozwijają się przy pHKCl około 6,0 - 7,0. Do grupy tej zaliczamy jęczmień jary, pszenicę, buraki, bobik, lucernę, groch, kapustę, rzepak i konopie.

➡️ Grupa II to rośliny średnio wrażliwe na zakwaszenie. Największe plony uzyskujemy przy pHKCl 5,0 - 6,0. Do grupy tej zaliczamy brukiew, rzepę, owies, ziemniaki, żyto, pszenżyto, len i łubin.

➡️ Grupa III to rośliny mało wrażliwe i dobrze rozwijające się w środowisku kwaśnym, gdzie pHKCl jest niższe niż 5,0. Do grupy tej zaliczyć można typowe rośliny gleb lekkich i kwaśnych takie jak: seradelę i łubin żółty.

Wrażliwość odczyn na kwaśny odczyn

Rośliny uprawne

Optymalne pH gleby

bardzo wrażliwe

burak cukrowy, kukurydza, lucerna, koniczyna, groch

6,6 – 7,0

wrażliwe

pszenica, jęczmień, rzepak, bobik, pszenżyto

6,1 – 6,5

średnio wrażliwe

owies, ziemniaki, mieszanki zbożowe

5,6 – 6,0

mało wrażliwe

żyto, len, seradela, trawy, łubin żółty

5,1 –5,5

 

 
21. Terminy oraz dawki obornika i gnojownicy do poszczególnych roślin

Roślina

Dawka obornika

Termin obornika

burak cukrowy

30-40 t/ha

jesień

burak pastewny

30-40 t/ha

jesień/wiosna

ziemniaki na sadzeniaki

20-25 t/ha

jesień/ wiosna

ziemniaki na konsumpcję

25-30 t/ha

jesień/ wiosna

ziemniaki na cele pastewne i przemysłowe

25-35 t/ha

jesień/ wiosna

kukurydza na ziarno

20-25 t/ha

jesień/wiosna

kukurydza na silos

25-30 t/ha

jesień/wiosna

kapusta pastewna

25-30 t/ha

jesień/wiosna

marchew pastewna

20-25 t/ha

jesień/wiosna

użytki zielone

25-30 t/ha

jesień – wiosną wygrabić


 

Roślina

Dawka gnojownicy 

Termin gnojownicy

zboża ozime 

30-60 m3/ha

jesienią przed siewem

zboża jare

20-60 m3/ha

jesienią pod orkę zimową

ziemniaki na konsumpcję i sadzeniaki

do 30 m3/ha

jesienią pod orkę zimową

ziemniaki na cele pastewne i przemysłowe

20-95 m3/ha

jesienią pod orkę przedzimową i wiosną

buraki cukrowe i pastewne

50-110 m3/ha

jesienią pod orkę zimową

kukurydza w plonie głównym

35-60 m3/ha

jesienią pod orkę zimową i wiosną

rzepak ozimy

do 50 m3/ha

jesienią przed siewem

 

22. Wypas kwaterowy

     Zwany wypasem klasycznym polega na podzieleniu pastwiska na kwatery (części) i kolejnym ich spasaniu. Ma on szereg zalet, a najważniejsze z nich to:

✔️ Koszt produkcji siana jest nieco większy niż paszy pastwiskowej, ale znacznie mniejszy niż pasz pochodzących z upraw polowych. Pasza pastwiskowa posiada szczególną wartość, gdyż zawiera (w wymaganych proporcjach) wszystkie składniki pokarmowe potrzebne dla organizmu zwierzęcego. Odpowiednia ilość strawnego białka, związków bezazotowych, tłuszczów oraz składników mineralnych i witamin, przy niewielkiej zawartości włókna jako balastu, powodują, że pasza pastwiskowa jest pełnowartościowa, łatwo strawna i nie obciąża przewodu pokarmowego zwierząt.

✔️ Niskie koszty pozyskiwania zielonki pastwiskowej w stosunku do  innych pasz.

✔️ Wartość żywieniowa znacznie przewyższa inne uprawy paszowe.

✔️ Korzyści zoohigieniczne. Niezwykle korzystny wpływ ruchu, świeżego powietrza, czynników atmosferycznych i słońca na zdrowie, kondycję i odporność zwierząt na choroby.

✔️ Zapewnienie zwierzętom potrzebnych ilości paszy o wysokiej wartości żywieniowej.

✔️ Zapewnienie ciągłości żywienia zielonką nawet w okresach niedostatecznego tempa przyrastania runi.

✔️ Możliwość efektywnego nawożenia.

✔️ Stworzenie korzystnych warunków do intensywnego odrastania runi.

✔️ Możliwość terminowego wykonywania takich zabiegów jak nawożenie, użytkowanie (spasanie) i pielęgnowanie.

 

23. Jednostki przeliczeniowe w rolnictwie 


➡️ Sztuki duże (SD) za 1 SD uważa się taką sztukę inwentarza, która waży 500 kg. Waga ta odpowiada wadze średniej krowy. Dla pozostałych zwierząt stosuje się odpowiednie przeliczniki, przez które należy pomnożyć liczbę sztuk fizycznych, by otrzymać liczbę sztuk dużych.

➡️ Sztuki żywieniowe (SŻ) – za 1 SŻ przyjmuje się taką sztukę inwentarza, która w ciągu roku zużywa około 3,5 tys. odpowiada to krowie ważącej 500 kg i dającej 3000 l mleka rocznie. Jednostek owsianych. Liczy się tak inwentarz, gdy chce się w przybliżony sposób obliczyć ilość paszy niezbędnej dla całego inwentarza.

➡️ Sztuki obornikowe (SO) – 1 SO to taka sztuka inwentarza, która jest w stanie w ciągu roku wyprodukować 100 q (10 ton) obornika, 20 ton gnojowicy rocznie. Przelicza się zasadniczo na 100 ha gruntów ornych, gdy chce się ustalić odpowiednią obsadę inwentarza ze względu na produkcję obornika.

➡️ Pogłowie zwierząt - ilość sztuk fizycznych zwierząt w całym gospodarstwie.

Prześlij CV!