➡️ Klasa I i II (gleby ciężkie - lessy, czarnoziemy, gliny ciężkie) pH>6,0: pszenica ozima i jara, jęczmień ozimy, rzepak, buraki cukrowe, lucerna, koniczyna, bobik, kukurydza na nasiona, warzywa gruntowe.
➡️ Klasa III i IV (gleby średnie-słabo gliniaste, bielicowe, brunatne o zawartości próchnicy>2,0%) pH 5-6.
pszenica-jęczmień- pszenżyto j<- jare i ozime , żyto, owies, buraki cukrowe, ziemniaki, kukurydza na ziarno i kiszonkę, groch, rzepak ozimy, lucerna, koniczyna czerwona i biała, peluszka, łubin wąskolistny, warzywa gruntowe, sady i krzewy owocowe,
➡️ Klasa V i VI (gleby lekkie - bielicowe, zdegradowane, zawart. próchnicy< 2,0%) pH 3,5-5,0: żyto, owies, pszenżyto jare, mieszanki zbożowe, rzepak jary, łubin żółty, wyka ozima, seradela, niektóre odmiany ziemniaków, truskawki, niektóre warzywa, niektóre drzewa owocowe i krzewy, las iglasty.
Roślina |
Terminy siewu |
Terminy zbioru |
ilość wysiewu na ha |
żyto |
1.09 – 25.09 |
15.07 – 30.08 |
|
pszenica jara |
15.03-10.04 |
- 10.09 |
|
jęczmień ozimy |
25.08 – 10.09 |
25.07 - 15.08 |
|
owies |
10.03-25.03 |
20.07 - 20.08 |
|
kukurydza na kiszonkę |
01.05-15.05 |
20.07 - 10.08 |
|
buraki |
01.04-20.04 |
25.09 - 25.10 |
|
ziemniaki jadalne |
10.04-05.05 |
1.08 - 30.09 |
|
Roślina |
Szerokość międzyrzędzi [cm] |
Głębokość siewu [cm] |
Norma wysiewu [kg/ha] |
bobik |
30-40 |
4-7 |
180-220 |
koniczyna |
- |
1-2 |
14-20 |
kukurydza na ziarno |
50-70 |
4-8 |
30-75 |
lucerna |
20 |
2-3 |
20-30 |
łubin żółty |
10-30 |
2-3 |
120-150 |
wyka jara |
15-30 |
4-8 |
120-150 |
jęczmień jary |
10 |
2-5 |
120-160 |
jęczmień ozimy |
10 |
2-5 |
110-150 |
owies |
10 |
3-5 |
120-180 |
pszenica jara |
10 |
3-5 |
175-200 |
pszenica ozima |
10-20 |
3-5 |
120-180 |
żyto |
10 |
2-4 |
130-180 |
rzepak ozimy |
20-25 |
1-3 |
8-12 |
rzepak jary |
12-15 |
1-3 |
12-15 |
len na ziarno |
30-40 |
2-4 |
50-70 |
buraki cukrowe |
40-50 |
2-4 |
25-30 |
marchew |
34-45 |
0,5-1 |
5-6 |
ziemniaki |
60-70 |
5-10 |
2-2,5 tys. szt. |
Od kilku lat sytuacja w kraju w zakresie wapnowania jest stabilna, a ilość tego składnika stosowana na hektar nie przekracza 90 kg. W województwie opolskim rolnicy stosują 180 kg CaO/ha i zajmują pod tym względem pierwsze miejsce w kraju, ale potrzeby zgodnie z zaleceniami praktyki i nauki rolniczej wynoszą 350 kg CaO/ha, co pokrywa wymagania zarówno środowiska glebowego jak i roślin.
Nawozy wapniowe występujące na rynku dzieli się na dwie grupy: tlenkowe i węglanowe. Nawozy tlenkowe zawierają wapń w postaci tlenkowej (CaO), natomiast węglanowe w związkach węglanowych (CaCO3).
➡️ Nawozy wapniowe tlenkowe, czyli wapno rolnicze palone, otrzymywane jest przez wypalanie rozdrobnionych skał węglanu wapniowego w temperaturze około 1200°C. Nadaje się na gleby ciężkie i średnie.
➡️ Nawozy wapniowe węglanowe stosowane są na ogół w formie naturalnej, nadają się przede wszystkim na gleby lekkie.
W zależności od pochodzenia i sposobu otrzymywania wyróżnia się dwa rodzaje nawozów wapniowych:
✅ z produkcji podstawowej, powstają w wyniku przerobu skał wapiennych,
✅ z pozysku, źródłem pochodzenia tych nawozów są przemysłowe odpady lub produkty uboczne i kreda jeziorna,
oraz dwa rodzaje nawozów wapniowo-magnezowych:
✅ tlenkowe, otrzymywane w wyniku prażenia, mielenia i odsiewania skał wapniowo-magnezowych,
✅ węglanowe, powstają po zmieleniu (osiewaniu) lub mieszaniu skał wapniowo-magnezowych z wapniowymi lub tlenkami wapnia.
Nawóz wapniowy wysiewamy na polach w całym okresie wegetacyjnym. Najlepszym jednak momentem stosowania nawozu wapniowego jest jego wysiew na ściernisko po zbożach i wymieszanie go z glebą podczas podorywki.
Tabela 2. Dawki nawozów wapniowych w tonach CaO na 1 hektar
Kategoria agronomiczna gleby |
Ocena potrzeb wapnowania |
|||
konieczne |
potrzebne |
wskazane |
ograniczone |
|
bardzo lekkie |
3,0 |
2,0 |
1,0 |
– |
lekkie |
3,5* |
2,5* |
1,5 |
– |
średnie |
4,5* |
3,0 |
1,7 |
1,0 |
ciężkie |
6,0* |
3,0 |
2,0 |
1,0 |
*dawki nawozów tlenkowych rozłożyć na kilka lat
Najbardziej prawidłowym terminem wapnowania jest okres pożniwny (przed wykonaniem uprawek), bo jest wówczas możliwość dokładnego wymieszania z glebą i dłuższy okres reakcji przed siewem rośliny. Bardzo dobrym jest również termin jesienny. By wapno mogło dobrze zadziałać potrzebne jest dobre uwilgotnienie gleby, czyli najlepiej skorzystać z jesienno-zimowych zapasów wody. Znacznie gorszym jest wiosenny termin wapnowania.
➡️ Grupa II to rośliny średnio wrażliwe na zakwaszenie. Największe plony uzyskujemy przy pHKCl 5,0 - 6,0. Do grupy tej zaliczamy brukiew, rzepę, owies, ziemniaki, żyto, pszenżyto, len i łubin.
➡️ Grupa III to rośliny mało wrażliwe i dobrze rozwijające się w środowisku kwaśnym, gdzie pHKCl jest niższe niż 5,0. Do grupy tej zaliczyć można typowe rośliny gleb lekkich i kwaśnych takie jak: seradelę i łubin żółty.
Wrażliwość odczyn na kwaśny odczyn |
Rośliny uprawne |
Optymalne pH gleby |
bardzo wrażliwe |
burak cukrowy, kukurydza, lucerna, koniczyna, groch |
6,6 – 7,0 |
wrażliwe |
pszenica, jęczmień, rzepak, bobik, pszenżyto |
6,1 – 6,5 |
średnio wrażliwe |
owies, ziemniaki, mieszanki zbożowe |
5,6 – 6,0 |
mało wrażliwe |
żyto, len, seradela, trawy, łubin żółty |
5,1 –5,5 |
Roślina |
Dawka obornika |
Termin obornika |
burak cukrowy |
30-40 t/ha |
jesień |
burak pastewny |
30-40 t/ha |
jesień/wiosna |
ziemniaki na sadzeniaki |
20-25 t/ha |
jesień/ wiosna |
ziemniaki na konsumpcję |
25-30 t/ha |
jesień/ wiosna |
ziemniaki na cele pastewne i przemysłowe |
25-35 t/ha |
jesień/ wiosna |
kukurydza na ziarno |
20-25 t/ha |
jesień/wiosna |
kukurydza na silos |
25-30 t/ha |
jesień/wiosna |
kapusta pastewna |
25-30 t/ha |
jesień/wiosna |
marchew pastewna |
20-25 t/ha |
jesień/wiosna |
użytki zielone |
25-30 t/ha |
jesień – wiosną wygrabić |
Roślina |
Dawka gnojownicy |
Termin gnojownicy |
zboża ozime |
30-60 m3/ha |
jesienią przed siewem |
zboża jare |
20-60 m3/ha |
jesienią pod orkę zimową |
ziemniaki na konsumpcję i sadzeniaki |
do 30 m3/ha |
jesienią pod orkę zimową |
ziemniaki na cele pastewne i przemysłowe |
20-95 m3/ha |
jesienią pod orkę przedzimową i wiosną |
buraki cukrowe i pastewne |
50-110 m3/ha |
jesienią pod orkę zimową |
kukurydza w plonie głównym |
35-60 m3/ha |
jesienią pod orkę zimową i wiosną |
rzepak ozimy |
do 50 m3/ha |
jesienią przed siewem |
Zwany wypasem klasycznym polega na podzieleniu pastwiska na kwatery (części) i kolejnym ich spasaniu. Ma on szereg zalet, a najważniejsze z nich to:
✔️ Koszt produkcji siana jest nieco większy niż paszy pastwiskowej, ale znacznie mniejszy niż pasz pochodzących z upraw polowych. Pasza pastwiskowa posiada szczególną wartość, gdyż zawiera (w wymaganych proporcjach) wszystkie składniki pokarmowe potrzebne dla organizmu zwierzęcego. Odpowiednia ilość strawnego białka, związków bezazotowych, tłuszczów oraz składników mineralnych i witamin, przy niewielkiej zawartości włókna jako balastu, powodują, że pasza pastwiskowa jest pełnowartościowa, łatwo strawna i nie obciąża przewodu pokarmowego zwierząt.
✔️ Niskie koszty pozyskiwania zielonki pastwiskowej w stosunku do innych pasz.
✔️ Wartość żywieniowa znacznie przewyższa inne uprawy paszowe.
✔️ Korzyści zoohigieniczne. Niezwykle korzystny wpływ ruchu, świeżego powietrza, czynników atmosferycznych i słońca na zdrowie, kondycję i odporność zwierząt na choroby.
✔️ Zapewnienie zwierzętom potrzebnych ilości paszy o wysokiej wartości żywieniowej.
✔️ Zapewnienie ciągłości żywienia zielonką nawet w okresach niedostatecznego tempa przyrastania runi.
✔️ Możliwość efektywnego nawożenia.
✔️ Stworzenie korzystnych warunków do intensywnego odrastania runi.
✔️ Możliwość terminowego wykonywania takich zabiegów jak nawożenie, użytkowanie (spasanie) i pielęgnowanie.
➡️ Sztuki duże (SD) za 1 SD uważa się taką sztukę inwentarza, która waży 500 kg. Waga ta odpowiada wadze średniej krowy. Dla pozostałych zwierząt stosuje się odpowiednie przeliczniki, przez które należy pomnożyć liczbę sztuk fizycznych, by otrzymać liczbę sztuk dużych.